Εν Δυνάμει Pilates

From the Blog

pilates

Γιατί είναι τόσο σημαντική η αναπνοή στο Pilates;

Η αναπνοή αποτελεί την πρώτη και πιο βασική αρχή της μεθόδου Pilates! Ο ιδρυτής της J.H. Pilates αναφέρει “Breathing is the first act of life and the last”. Η αναπνευστική λειτουργία συμβαίνει διαρκώς και αυτόματα μέσα στο σώμα μας είτε καθόμαστε, είτε κοιμόμαστε, είτε τρώμε επηρεάζοντας όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες. Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα αναπνέουμε ρηχά, ή γρήγορα από το στόμα, με σηκωμένους ώμους χρησιμοποιώντας λίγο ή καθόλου το διάφραγμα με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε ελάχιστο οξυγόνο. Συνεπώς, ο εγκέφαλός μας δεν οξυγονώνεται σωστά, δεν αποβάλλονται αρκετό διοξείδιο και άλλες τοξίνες από το σώμα, το ανοσοποιητικό σύστημα υπολειτουργεί αυξάνοντας έτσι το ρίσκο για ασθένειες, αυπνία, αίσθηση κόπωσης, ταχυπαλμίες, ζαλάδες, ψυχικές διαταραχές κ.α. Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η σωστή αναπνοή προάγει την υγεία και μακροζωία

Η τεχνική αναπνοής που ανέπτυξε ο J.H. Pilates είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς τους σύγχρονους ανθρώπους που περνάμε πολύ χρόνο καθιστοί ή αντιμετωπίζουμε έντονο άγχος και stress. Συγκεκριμένα, μια πλήρης και βαθιά εισπνοή γεμίζοντας έως το κάτω μέρος των πνευμόνων βοηθά στον εφοδιασμό όλων των εσωτερικών οργάνων και κυττάρων με οξυγόνο, απαραίτητη τροφή για την επιβίωση μας! Αντίστοιχα μια πλήρης και βαθιά εκπνοή απομακρύνει ακαθαρσίες και αποπροϊόντα του μεταβολισμού. Ο Joseph θεωρεί την τεχνική αυτή ως μια διαδικασία κάθαρσης, ένα “εσωτερικό λουτρό”, το οποίο αναζωογονεί τόσο σωματικά όσο και ψυχικά τον άνθρωπο. Ακόμη, ο ίδιος πρότεινε την εκτέλεση της όχι μόνο κατά την διάρκεια των ασκήσεων του αλλά και σε όλη την καθημερινότητα!

Μέσω του Pilates λοιπόν ο ασκούμενος μαθαίνει να αναπνέει σωστά, να ελέγχει την αναπνοή του, να την συγχρονίζει με την κίνηση και έτσι να εστιάζει και να συγκεντρώνει το νου του κατά την διάρκεια της άσκησης κάνοντας έναν εσωτερικό διαλογισμό. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται τόσο η σωματική όσο και η πνευματική ισορροπία! 

 

ΦΥΣΣΑ ΕΥΤΕΡΠΗ

Μέλος του Εν Δυνάμει Team

Δασκάλα Pilates Mat, Props & Equipment

Δασκάλα Yoga 500hr

Prenatal-Postnatal Yoga & Pilates Specialist

 

Βιβλιογραφία:

  • Εκπαιδευτικό Εγχειρίδιο Pilates Mat & Props, Studio ONE

Σχολιάστε

Μετάβαση στο περιεχόμενο